Promjene u hrani trebalo bi dopuniti maštovitim promjenama u ponudi, aranžiranju i serviranju pojedinih jela. Sasvim je jasno da bi na stol trebale stizati svježe sezonske namirnice redom kako se pojavljuju na zelenoj tržnici; salata puterica, jagode, blitva, borovnice, brokula, grašak, mladi krumpir, krastavci, marelice itd. Zbog obilja zelenih namirnica, prije svega povrća i voća, prehrana ljeti znatno se razlikuje od tipične zimske prehrane. Manje je kalorična, privlačnija za oko, boljeg je mirisa i okusa. Glavni izvor kalorija – svinjsko meso – mnogo se manje troši, a nema više ni masnih svinjskih kobasica. Piletina, riba i puretina, uz eventualno teleća jetrica, glavni su izbor proteinskih namirnica. Ljetna se jela lakše aranžiraju, a i na stolu ljepše izgledaju. Tu je obilje miješanih salata, slastica, kao što je primjerice savijača od višanja, sladoled itd.
Leave a comment