Breaking News
Humanitarna akcija – “PINK DAY pomaže ugroženim obiteljima”
Anita Dujić zablistala s prekrasnim detaljima za kosu iz nove kolekcije
Zrinka Cvitešić zvijezda nove kampanje Matije Vuice Krhkoća i finoća kao obilježja nove kolekcije Matije Vuice
Nova kolekcija streetwear branda CHYPKA
Blagdansko druženje Wall.hr-a okupilo brojne poznate
Događanja lan
Kreativni lan

Projekt Lan i tkalačka radionica započeo je 1997.g. uz pomoć i poticaj Lady Jadranke Beresford Peirse iz Londona, poznate donatorice za očuvanje hrvatske kulturne baštine, a pod vodstvom ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta Ivanić Grad Palme Klun Posavec.

Suština projekta je obnova sijanja lana i tradicijske prerade te obnova tekstilnog rukotvorstva odnosno tkanja na tkalačkom stanu kao mogućnost očuvanja kulturne i etnografske baštine ivanićgradskog prostora.

kreativni lan

Do sada je projekt predstavljen nizom izložbi te okruglim stolovima i razgovorima o mogućnostima proširenja projekta u gospodarskom i kulturnom značenju, pa je prezentiran u Bruxellesu, Münchenu, Firenzi, Londonu, Parizu, Zagrebu i Dubrovniku, a medijski u »Vrtu« Večernjeg lista, Jutarnjem listu, Vjesniku, Elle-u, turističkim vodičima, u časopisu Hause and Garden iz Londona, te je prikazan u mnogim televizijskim i radio emisijama kao primjer kulturološkog, etnološkog, ekološkog i turističkog hrvatskog proizvoda.
Laneni ručnik sastavni je dio košarice suvenira Zagrebačke županije jer je osvojio prvo mjesto u izboru suvenira Zagrebačke županije 2002.g. te grada Ivanić-Grada 2005.g. Sastavni dio projekta je organizacija tečajeva tkanja u proljeće i jesen u Pučkom otvorenom učilištu u Ivanić-Gradu. Projekt Lan i tkanje podupire grad Ivanić-Grad te Zagrebačka županija, Agronomski fakultet u Zagrebu te Turistička zajednica Zagrebačke županije.
U sklopu projekta Lan i tkalačka radionica revitaliziran je uzgoj i prerada lana, a  kreativnim tkalačkim radionicama stare vještine tkalja prenose se i na mlađe naraštaje, a sve to u cilju očuvanja tradicijskog zanimanja. Upravo zbog toga ovaj projekt ima gospodarsku i kulturnu vrijednost i više je nego prihvatljiv model spajanja tradicionalnog i suvremenog kulturnog življenja ovoga kraja.    Udruga moda.mladih u suradnji sa POU Ivanić Grad i ravnateljicom Palmom Klun-Posavec pokrenula je nagradni natječaj pod nazivom “Kreativni lan” za modne dizajnere da se kreativno izraze dizajnirajući iz lana. Prvi krug natjecanja je završen te su odabrani dizajneri koji će nam se predstaviti 4. prosinca 2010 na programu moda.mladih2. Žiri, sastavljen od starne POU Ivanić Grad na čelu s gđom. Palmom Klun-Posavec i gđom. Ankicom Bešter odlučio se za sljedeće dizajnere: 1. Mirjana Pavetić, Križ 2. Valentina Kolar, Čakovec 3. Ivana Valdec, Vraždin 4. Slađana Buljan, Zagreb 5. Nika Bajt, Zagreb 6. Ana Trišler, Osijek 7. Antonija Jakšić, Brač Najbolje dizajnersko ostvrenje bit će nagrađeno Nagradom Pučkog otvorenog učilišta u iznosu od 1.000,00 kn.

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Želiš postati dio tima?
U potrazi smo za entuzijastima i modno osvještenim blogerima.
Imaš smisla za pisanje i/ili fotografiju, a nemaš gdje objaviti svoje uratke?
Javi nam se!
Info
Matija Kadojić, voditelj projekta

mob: 091/526-1717 ili kontakt porukom
Powered by Spybot
Najave