Breaking News
Humanitarna akcija – “PINK DAY pomaže ugroženim obiteljima”
Anita Dujić zablistala s prekrasnim detaljima za kosu iz nove kolekcije
Zrinka Cvitešić zvijezda nove kampanje Matije Vuice Krhkoća i finoća kao obilježja nove kolekcije Matije Vuice
Nova kolekcija streetwear branda CHYPKA
Blagdansko druženje Wall.hr-a okupilo brojne poznate
Brand clashof9
CLASH OF 9

Sudar stilova koji je uzdrmao modnu scenu

Hrvatsku modnu scenu prije nekoliko mjeseci ugodno je iznenadila skupina pod nazivom Clash of 9. Radi se o devet mladih kreativaca koji proizlaze sa Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu. Već ih nazivaju protagonistima novog vala hrvatske mode, a dizajnersku grupe čine: Nikola Barbir, Adela Kliškić, Jasmina Bolanča, Ana Fucijaš, Marija Kostić, Mirela Norsić, Dalibor Ujlaki, Katarina Pohl i Iva Pirjevac.

Njihov prvi zajednički rad mogao se vidjeti u sklopu projekta Lift by Perwol koji je bio predstavljen u sklopu ovogodišnjeg Dove Fashion.hr-a gdje su sa svojom kolekcijom od 21 jednog modela pokupili sve ovacije prisutne publike i samo riječi hvale modnih kritičara. Njihov eklektični rad, sudar je stilova svakog pojedinca koji čini ovu skupinu, a u kratkim crtama kolekcija bi se mogla opisati kao spoj mode devedesetih godina s elementima renesanse. Kako sami kažu, tekstilni i modni dizajneri, a neki od njih i budući kostimografi, odlučili su, sa svojih 9 različitih stilova koji se preklapaju, te 90 prstiju na 18 ruku, izgraditi novi proizvod- CLASH PRODUCT.

 

Tko je zapravo svatko od njih, kakvi su im planovi za budućnost, koji su im uzori i iskustva na fakultetu, saznajte od njih samih.
IVA PIRJEVAC 1/9

 

Pozdrav, moje ime je Iva. Službeno sam apsolvent na TTF-u, smjer Modni dizajn, a po prirodi veliki emotivac i sanjar. Fascinirana sam detaljima i jako cijenim ljudski talent, a posebno mi srce zatitra kada osjetim da osoba voli i cijeni ono čim se bavi. Volim kada ljudi nemaju strah od suradnje pa me jako veseli naš ne tako mali kolektiv jer su nam sastanci produktivni, rad na kolekcijama inspirativan, a svakim novim projektom sve više učimo jedni od drugih. Moja funkcija u Clash of 9 je naravno, da sam ja br 1 u svemu (smjeh). Raspodjelili smo se tako da posao bude što kvalitetnije odrađen, a da svatko ima prostora da se samostalno dalje razvija i napreduje. Istina je zapravo da nije lako pokrenuti i financirati posao te biti još k tome i student, ali sreća što imamo puno ljubavi i volje za dizajnom. Tako da se uvijek nađe načina. Iskustvo stečeno na fakultetu imalo je velikog utjecaja na mene, prvenstveno jer sam upoznala ovo šaroliko društvo. Naša druženja i brainstorming pomogli su mi da iskoračim i budem sigurnija u sebe. Jedino bih volila da smo imali malo više uvida u sve što nas čeka u poslu kad diplomiramo. Cijenim sve kreativce koji su uporni i žele nešto kvalitetno stvoriti vlastitim rukama. Nemam omiljenu marku. Inspiriram se životom, globalno. Željom za promjenom, neustrašivošću..  ali i dobro razrađenim osobnim stilom pojedinaca na ulici.

 

NIKOLA BARBIR 2/9

 

Zovem se Nikola Barbir, 2. od 9 kleshovaca, još nisam magistrirao modni dizajn na Ttf-u, ali sam na dobrom putu. Po meni na fakultetu se mogu dobiti samo natuknice, a ostalo znanje i sposobnosti se dobivaju kroz samostalni rad i istraživanje, a osmero clashovaca su ponekad bolji i od profesora. U kolektivu radim što treba kad treba, ali moram priznati da mi je najdraže raditi kroj na lutki. Tada kužim i matematiku i fiziku i kemiju i što je starije-kokos ili jaje i kakve veze to sve ima s ananasom (smjeh). Jednostavno volim umjetnost, oblikovanje.

Odjeću doživljavam kao estetski objekt pa su moj modni uzor svi dizajneri, u svakoga ima nešto sto mi se sviđa ili me inspirira. No moram priznati, rad Jean Paul Gaultiera mi se posebno dojmio. Clash of 9 vidim kao mjesto sudaranja ideja i nastanak nove energije. Kolektiv je također i mjesto gdje mi prijatelji-dizajneri možemo olakšati jedno drugome ostvarenje ideje. Takođe, lakše je voditi posao kad nas je više. Nadam se da će jednog dana zaživjeti  barem toliko da možemo komotno živjeti od tog posla.

 

MIRELA NORŠIĆ, 3/9
Službeno bi bila magistra tekstilnog i modnog dizajna, smjer Kostimografija, neslužbena verzija bi bila…jednostavno ponosna što je nekadašnji san postao službena titula i stvarni život. Inače sam iz Samobora iako većinu vremena provodim po Zagrebu. Moja funkcija unutar ovog šarenog kolektiva je naravno 3/9. Oduvijek mi je nekako bilo draže i slađe zamišljat daleku budućnost nego onu koja čeka iza ćoška…tako da kao vječni optimista ja nas vidim možda malo mudrije i sa pokojom sijedom viška ali još uvijek na istom putu neprekidnog razvitka i nepresušnih ideja. Što se tiče mog vremena provedenog na fakultetu kao i određenih profesora mogu reći da je itekako utjecalo na moj daljnji razvoj, kreativnost i samopouzdanje u svom radu. Vjerojatno od većine dizajnera čujete da izbjegavaju imati uzore kako ne bi nesvjesno postali jedna od verzija istoga. Čujete to jer je istina, tako da mislim da se tako nekako i oformila naša šarena skupina od 9 individualaca, poštujući tuđi rad ali usmjeravajući se na svoj.

 

ADELA KLISKIĆ, 4/9

 

Adela Kliškić, bakalar modnog dizajna u završnoj fazi transformacije u diplomiranog kostimografa. Clashko br. 4, godina 25, broj cipela 39, privatni život zadovoljavajući. Funkciju u kolektivu diktira projekt, ali kao i kod svih: trči, radi, daj sve od sebe dok ne padneš s nogu. Po potrebi kuham. Clash of 9 vidim kao utočište kreativaca u kojem je svatko dobrodošao izraziti svoje ideje, koliko god one lude bile. Fakultet me istodobno potaknuo da istražujem neke nove ideje, ali i stanem na loptu ponekad. Emotivno se vežem na najblesavije komade u svojoj garderobi, neovisno o marki, koje imaju neki svoj životni put sa mnom i na posljednji počinak nikad ne idu u smeće. U radu su mi najveća inspiracija priroda, povijest umjetnosti i stari lisci haute couture-a.

 

JASMINA BOLANČA, 5/9

Bok, ja sam Jasmina. Bavim se modnim dizajnom. Kao i ostalim članovima kolektiva funkcija mi je da sva svoja znanja iskoristim što bolje u njemu. Smjestila sam se pod rednim brojem 5. Nisam osoba od vizije, već od ciljeva, a u najbližoj budućnosti cilj nam je kupiti materijale za novu kolekciju. I onda ih ekspresivno obrađivati u željenu formu. Fakultet me definitivno oblikovao u dizajnericu koja jesam, s tim da nemam namjeru stati sa razvijanjem. Uzbudljivo je to! Obožavam kad mi Nikola sašije komad odjeće za rođendan! Moj dizajnerski izričaj oblikovan je istraživanjem povijest odijevanja. Ajmo to reć ovako; više osluškujem svijet u kojem živim nego što gledam šta drugi rade.

 
ANA FUCIJAŠ, 6/9
Zovu me Fu, a ime mi je Ana. Modna sam dizajnerica, vizažistica i buduća kostimografkinja. Moja funkcija u kolektivu je da sam 6/9. Kao i ostali, radim što treba u datom trenutku. Vjerujem u nas i nadam se da ćemo i u budućnosti vrijedno raditi na različitim projektima i učiti jedni od drugih jer je to najljepše što mi je dao ovaj kolektiv. Isto tako, nadam se da ćemo zadržati našu zaigranost i neopterećenost u poslu. To je nešto što nas je povezalo, bez obzira što smo se upoznali na fakultetu. Tamo smo naučili istraživati i shvatili da bez toga nema dobrih rezultata. U kratkom roku smo postali dio modne scene čiji razvoj i privatno pratim i podržavam. Mislim da je bitno ulagati u mlade umjetnike jer oni u ovom trenutku imaju najviše toga za ponuditi. Zato i sama posjedujem komade iz naše kolekcije, ali i od drugih hrvatskih dizajnera. Skupe marke ne nosim iz razloga što ću taj novac radije uložiti u kolektiv ili neke svoje osobne projekte jer vidim koliko se moj način razmišljanja i rada promijenio otkad radim u grupi. Zato ću na temu ikona modnog svijeta uvijek prvo spomenuti 8 prijatelja iz Co9.

 

MARIJA KOŠTIĆ  7/9

 

Ja sam Mare, student TTF-a. Tekstilni dizajner i budući kostimograf. Bavim se kostimografijom i modnim dizajnom. U Clash of 9 sam 7/9. Moja funkcija u kolektivu je brzo i efikasno odraditi ono što se od mene u datom trenutku traži. Svoje kolege, koji su ujedno i moji prijatelji upoznala sam na fakultetu. Od samih početaka jedni drugima pomažemo u raznim projektima i natjecanjima, a nadam se da će tako i ostati dok god nas budu služile ruke. Određeni profesori na fakultetu su mi puno pomogli da razvijem svoju kreativnost i izgradim se kao osoba. Ne nosim marke. Radije potrošim novac na šoping na Hreliću ili u dobrom  second hand dućanu. Modne ikone koje su utjecale na moj rad i oblikovale me kao modnog dizajnera su većinom moji kolege iz kolektiva.

 

DALIBOR UJLAKI, 8/9
Dobar dan, ja sam Dalibor Ujlaki, iz Zagreba sam i imam 25 godina. Studiram na Tekstilno tehnološkom fakultetu. Funkcija u CO9 mi je da stojim iza broja 8 i da snosim sve posljedice za koje je on zadužen u departmentu kod Ade i Dade. Moja vizija u CO9 je ta da se radi dalje što je više moguće, da se svi nastavimo družiti kao i do sada i da nam bude lijepo. Što se tiče fakulteta pomogao mi je u kreativnom razvoju makar sam ja više svojeglav pa…. Moja omiljena marka je Adidas Originals što se može vidjeti i na meni i u mom ormaru. Ne mogu reći da me neka ikona modnog svijeta oblikovala jer ne pratim baš nešto revije, više me oblikuje svijet oko mene nego neki dizajner/ica.

 

KATARINA POHL, 9/9

Diplomirani modni sam dizajner i kostimograf. Moja funkcija u kolektivu je odjel šivanja, i svega vezano uz to, a usput sam glavni i jedini dežurni vozač. ‘Clash on 9’  u nekoj bližoj budućnosti vidim kao kontinuitet. Što se tiče iskustva na fakultetu i kreativnog razvoja mogu samo odgovoriti potvrdno. Omiljenu modnu marku nemam, a privlači me sve što barem malo odiše rock`n`rollom. Iskreno nemam naviku pratiti modnu scenu, ali tu i tamo bacim oko na rad Thierry Mugler-a, Atsuko Kudo i njenu viziju latexa, te što radi dvojac Viktor & Rolf.

Napisala: Nevena Ilić

Model: Viktorija Potisk

Mjesto snimanja: dućan sa cipelama Roberto

Foto: Marin Vajdić

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Želiš postati dio tima?
U potrazi smo za entuzijastima i modno osvještenim blogerima.
Imaš smisla za pisanje i/ili fotografiju, a nemaš gdje objaviti svoje uratke?
Javi nam se!
Info
Matija Kadojić, voditelj projekta

mob: 091/526-1717 ili kontakt porukom
Powered by Spybot
Najave