Breaking News
Humanitarna akcija – “PINK DAY pomaže ugroženim obiteljima”
Anita Dujić zablistala s prekrasnim detaljima za kosu iz nove kolekcije
Zrinka Cvitešić zvijezda nove kampanje Matije Vuice Krhkoća i finoća kao obilježja nove kolekcije Matije Vuice
Nova kolekcija streetwear branda CHYPKA
Blagdansko druženje Wall.hr-a okupilo brojne poznate
Shopping eos 5d mark II
Canon EOS 5D Mark II – kratak pregled

Otkako je javnosti još davne 2005. predstavljen Canon EOS 5D, aparat koji je nudio full frame format u skromnijem pakiranju od većeg i starijeg brata Canon EOS 1Ds, Canon EOS 5D je doživio svojevrsno poboljšanje u jesen 2008. godine predstavljenim aparatom Canon EOS 5D Mark II.

Može se reći da se od uvođenja 5D 2005. godine i od uvođenja 5D Mark II 2008. godine, ovdje radi o jednom od najpopularnijih full frame aparata današnjice, barem ako se ograničimo na Canon kao marku. Full frame je ime za digitalni ekvivalent 35 mm filma.

Neke od karakteristika 5D Mark II uključuju sljedeće:
§ 21.1 MP (5,616 x 3,744 pixela)
§ DIGIC 4 procesor
§ implementirano automatsko čišćenje prašine sa senzora
§ nova i bolja baterija LP-E6 s 1800mAh
§ bolje tražilo – 98% pokrivenosti
§ veliki 76mm LCD ekran
§ mogućnost korištenja manjih RAW formata: sRAW1 (10 MP/3861 x 2574 pixela),
sRAW2 (5.2 MP/2784 x 1856 pixela)
§ 3.9 slika/sekundi
§ HDMI izlaz

§ mogućnost snimanja videa u punom HD formatu 1920×1080

§ugrađeni mikrofon (mono)

Dizajn i karakteristike

Izgledom je Mark II veoma sličan prethodniku, reklo bi se čak i klon istoga. Veći je za djelić cm u dimenzijama. Najveća vanjska razlika je u LCD ekranu, 5D Mark II ima ekran veličine 7,62 cm dok se prethodnik zadovoljavao sa ekranom od samo 6,9 cm. To je kod dSLR aparata značajna razlika. Sam prikaz na ekranu je detaljan i oštar, te što je najvažnije realan. Također je i tražilo sa pokrivenošću od 98% kadra itekako dobro došlo. Kako 5D Mark II nema ugrađenu bljeskalicu, Canonove bljeskalice će se bez problema uklopiti u hotshoe od kamere. Što se tiče leća, svi modeli Canon EF leća su dostupni za ovu kameru. Bilo da snimate fotografije ili video, potreban vam je najkvalitetniji objektiv koji
si možete priuštiti. Naravno, dobro staklo je idealno za bilo koju kameru, ali zajedno sa 5D Mark II koji nudi visoke rezolucije i full-frame, optika je još važnija.

5D Mark II podržava Compact Flash format memorijskih kartica. Ako se želi koristiti opcija snimanja videa, preporučuje se uzeti brzu karticu, kao što su npr. SanDisk Extreme modeli. Priključci koje nudi se nalaze s lijeve strane ispod dva gumirana poklopca: tu su priključci za HDMI, USB i AV, te ulaz za vanjski stereo mikrofon, žičani daljinski upravljač i konektor bljeskalice.

5D Mark II podržava i bežične daljinske upravaljače RC-1 ili RC-5, sa senzorom koji se nalazi na prednjoj strani aparata.

Nova baterija pruža između 750-850 snimaka po jednom punjenju, ali to nije jedina korist ove nove baterije. Također možete pratiti nekoliko vrsta podataka koje baterija pruža, kao npr. preostali broj mogućih okidaja.

O izradi tijela se nema puno pisati. Naprosto je kvaliteta izrade savršena. Ergonomija jesubjektivna stvar, ali što se za ovaj aparat može reći je da dobro leži u ruci te je zadovoljstvo služiti se s njim.

Kvaliteta slika

Kao što se očekivalo, 5D Mark II proizvodi vrhunske fotografije – čak i sa zadanim postavkama. Ne čudi da automatski bijeli balans proizvodi vrlo toplu sliku pod normalnom rasvjetom. Očekujte to od svih Canon fotoaparata i ne ovisite o automatskom bijelom balansu u zatvorenom prostoru (AWB radi dobro na otvorenom npr. pri sunčevoj svjetlosti).

Uz proširenu ISO osjetljivost u rasponu od 50-25,600, 5D Mark II obavlja odličan posao u
smanjivanju razine šuma na fotografijama. Sve do vrijednosti ISO 1600 rezultati su savršeni.

Nakon ISO vrijednosti od 3200 i 6400 šum se nazire, ali to je daleko od šuma kojeg proizvodedrugi aparati pri puno manjim ISO vrijednostima. Čak i kod najviših ISO vrijednosti detalji su dobro vidljivi, pa tako i na 25.600 5D Mark II proizvodi čistije slike nego što se mogu dobiti od većine drugih DSLR aparata na tržištu danas.

Zaključak

Visoka rezolucija, full frame, video, savršeno reproduciranje slika pri visokim ISO postavkama su atributi koji su osigurali ovom aparatu svoje mjesto u profesionalnom svjetu. Kada se malo prati rad nekih vodećih modnih fotografa u svijetu danas, te kad se pogleda iza kulisa nekih poznatih reklama modnih kuća, vidjet će se da je u dosta slučajeva 5D Mark II aparat u rukama tih profesionalnih fotografa. Da li mu se može naći i koja zamjerka? Naravno da može, jer sve to ovisi o osobnim preferencijama fotografa i što on želi te što mu je bitno. 5D Mark II je prvestveno vrhunski DSLR aparat, koji nudi vrhunsku kvalitetu fotografije, te još kao šlag na kraju i video snimanje u HD rezoluciji.

Šta je sa 5D Mark III ? Očekivalo se i neki su nagađali, da će na ovogodišnjoj Photokini, koja se održavala od 21.9. do 26.9.2010. u Kölnu biti predstavljen mogući nasljednik. Ali za sada tog nasljednika nema. Izgleda da se Canon drži ritma kojeg je uveo sa uvođenjem 5D Mark II, tj. nasljednik bi mogao biti predstavljen i doći u trgovine tek krajem 2011. godine. Hoće li se zvati Mark III ili će to biti 5Ds Mark II, ostaje još neizvjesno.

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Želiš postati dio tima?
U potrazi smo za entuzijastima i modno osvještenim blogerima.
Imaš smisla za pisanje i/ili fotografiju, a nemaš gdje objaviti svoje uratke?
Javi nam se!
Info
Matija Kadojić, voditelj projekta

mob: 091/526-1717 ili kontakt porukom
Powered by Spybot
Najave